Openbare laadpaal en snelladers
Openbare laadpalen zijn palen die in je wijk staan. Ze zijn voor iedereen toegankelijk en je kunt dus tijdelijk je auto parkeren om ‘m op te laden. Je mag ‘m niet laten staan, totdat je weer vertrekt. Maar niet iedereen houdt zich aan die regel. Dus het kan frustrerend zijn dat je wil opladen en dat de plek niet beschikbaar is. Gelukkig zijn er vaak meerdere plekken, maar houdt er ook rekening mee dat steeds meer mensen elektrisch rijden. Een ander nadeel is dat het laden bij een openbare laadpaal ook een stuk duurder is, omdat je niet alleen betaalt voor de stroom die je verbruikt.
Snelladers zijn de laders die je vaak langs de snelweg vindt. Je vindt ze doorgaans bij reguliere benzinestations die een aantal snelladers hebben geplaatst. Handig voor als je even snel moet bijladen. Een nadeel is dat het extreem duur is. Extreem in de zin van dat het gewoon fors duurder is dan wanneer je via een openbare laadpaal of thuis oplaadt. Maar wanneer je accu bijna leeg is, biedt een snellader wel uitkomst. Je kunt binnen een mum van tijd weer verder rijden.
Enorme keuze in laadpalen
Een laadpaal is dus een goede investering, want je hebt altijd plek om je elektrische auto op te laden en het is ook nog eens goedkoper. Helemaal als je een vast energiecontract hebt en zelf energie opwekt met zonnepanelen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je wel wat geld moet investeren in het laten plaatsen van een laadpaal. Waarvoor je soms ook een vergunning bij de gemeente moet aanvragen. Je kunt dan ook het beste een expert inschakelen die je kan adviseren en ook de installatie voor je kan regelen. Inclusief het plaatsen van bijvoorbeeld een nieuwe meterkast of het aanpassen van je oprit.
Als je gaat kiezen, is het slim om na te denken over welke laadpaal het beste in je situatie past. Kies je voor de traditionele paal of juist voor een kleinere wallbox? En kies je voor een laadpaal die vrij toegankelijk is of alleen te gebruiken is wanneer je een pasje of een app hebt? En dan heb je ook nog de keuze uit slimme laadpalen waarmee je meer inzicht krijg in je verbruik en waarmee je de keuze hebt om tijdschema’s in te stellen. Zodat de lader alleen zijn werk doet als de stroom het goedkoopst is.